Om en sorts latmaskar...


Latmasken sammanträder.
Han pratar vind och väder.
Han hyvlar inga bräder.
Han garvar intet läder.
Han sömmar inga kläder.
Han bygger inga städer.
Han hedrar inga fäder.
Han sammanträder.

-Alf Henrikson


Ett område där det slösas kolossalt i Sverige är sammanträden. De används till information som mycket effektivare kunde spridas i pappersform eller via nätet, istället för till diskussion och beslut. Många medverkande sitter mest av och har inte mycket med saken att göra. Oftast är man för många vid bordet. Vi reagerar mot när två rörmokare kommer och den ene mekar medan den andre står bredvid och håller lådan med verktyg. Så gör man i Italien, brukar svenska kåsörer skriva skojiga kåserier om. Men det verkliga skräckexemplet är svenska sammanträdesbord, med sina hundratusentals byråkratiska rörmokare. (Ludvig Rasmusson, Civilingenjören 5/01)

I vår komplicerade sjukvårdsapparat är det en fördel att minska det besvärliga patientarbetet, som ofta måste utföras i den stressande vårdmiljön å akutmottagningar o. dyl. och utöka de trevligare administrativa uppgifterna som ofta kan skötas i lugn och ro över en kopp kaffe i gemytligt samspråk med arbetskamraterna. (Hr stadsläkare August Tertius Salvén, Grönköping)

För att inte somna under tråkiga sammanträden och konferenser kan man roa sig med att spela byråkratbingo. LÄR DIG SPELET HÄR !

Åter till startsidan.