Kjell Höglund

Kjell

En av de mer originella personligheterna i den svenska musik- och kultursfären är utan tvekan Kjell Höglund. Eftersom han djärvt blandar högt och lågt, banalt och sublimt i sina texter är det ibland svårt att veta vad som är skämt och vad som är allvar. I en intervju beskrev han sig som en blandning av Jokkmokks-Jocke och Tore Skogman. Jag skulle nog snarare säga Jokkmokks-Jokke och Dan Andersson. Kjell är i grunden en sökare och filosof, med intresse för reinkarnation, ockultism och alkemi, om inte annat så i poetisk betydelse. Han lär också vara vegetarian.

Som textskrivare är han i sina bästa stunder svåröverträffad, profetisk, lysande, i klass med våra mest älskade svenska poeter. Som sångare är han medelmåttig för att inte säga dålig, och saknar väl egentligen "sångröst" men han sjunger inte falskt och har en god förmåga att lyfta fram det väsentliga i texterna, så hans skivor rekommenderas varmt. Texterna finns utgivna i bokform och kan även med god behållning läsas som lyrik.
De som haft förmånen att höra Kjell framföra sina visor live brukar vara synnerligen tacksamma och positiva och imponerade av Kjells vänliga och anspråkslösa attityd. I april 2007 hade jag själv tillfälle att uppleva den unike poeten/visartisten/filosofen vid ett framträdande i Malmö.

Klicka på bilden ovan för ytterligare information på den officiella hemsidan.

På den här sidan My Space presenterar Kjell sig själv, och man kan också se en del videosnuttar.

Åter till startsidan.