Richard Dean Anderson

macgyverisms

MacGyver , TV-hjälten, som besegrade skurkar och tog sig ur svåra knipor på ett för amerikanska förhållanden originellt sätt, nämligen inte med hjälp av vapen utan med hjälp av omfattande kunskaper om kemi och fysik, smart improvisationsförmåga och den berömda lilla röda schweiziska fickkniven!

Klicka på bilden ovan för att läsa en samling av smarta knep som förekommit i filmerna (men som inte rekommenderas för vardagsbruk).

MacGyverism = en smart lösning på ett knivigt problem med hjälp av fantasi och tekniskt kunnande.
Förr var tekniska prylar enklare och kanske också mer benägna att gå sönder. Var man ute och körde bil var det nödvändigt att vara försedd med både klurighet och ståltråd. Hände det något fick man oftast klara sig själv, möjligheten att kalla på hjälp med mobiltelefon fanns inte ens i fantasin. Den MacGyverism jag själv minns bäst och är stoltast över blev min räddning när jag en vinterkväll i slutet på 1960-talet fick motorstopp 5 mil hemifrån och fann att tändningen inte fungerade p g a att fjädern till brytaren gått av. Det var omöjligt att få tag i någon sådan reservdel på kvällen, och det skulle bli en kall natt med mycket snö. Men som tur var hade jag ett suddgummi i bilen. Jag klämde fast det mellan bytararmen och fördelarhusets insida, och si, det fungerade så att jag kunde ta mig hem igen utan ytterligare motorproblem. M a o reparerade jag bilmotorn med ett suddgummi!

ÅTER TILL LÄNKSIDAN.