FNL-gruppen i Eksjö

motstånd mot USAs krig i Vietnam

1969
Ĺret då peace, love and understanding skulle rädda världen, hippiekulturen nådde sin höjdpunkt med Woodstockfestivalen. Det sägs att de som minns hur det var där var inte där.

Eksjö
Men 1969 var också året då en FNL-grupp bildades i Eksjö. Ett år tidigare verkade revolutionen stå för dörren, då studenter och arbetare i Frankrike inspirerade västvärldens unga att kräva makt och inflytande. FNL (Front National de Libération)var namnet på gerillan i Sydvietnam, den som amerikanerna kallade Vietcong.

Bakgrund
Efter att kolonialmakten Frankrike drivits ut ur Indokina grep USA in för att hindra kommunismen från att ta över i land efter land enligt dominoteorin. Efterhand ökade de militära insatserna så att USA till slut hade cirka en halv miljon man stationerade i södra Vietnam, men då förlusterna trots helikoptrar och napalm ökade och framgångarna uteblev tillgrep USA bl a bombningar i norra Vietnam.
DFFG
Motståndet mot kriget växte både i USA och i andra västländer, och detta organiserades efterhand. I Sverige genomfördes de första demonstrationerna 1965. Ett år senare skapades en gemensam organisation för de olika FNL-grupperna, "De Förenade FNL-Grupperna". DFFG var en "enhetsorganisation" där vänstergrupper hade ett avgörande inflytande men alla som ställde upp på de tre huvudparollerna var välkomna:
USA ut ur Indokina!
Stöd Indokinas folk på deras egna villkor!
Bekämpa USA-imperialismen!

Praktiskt bedrevs kampen på gator och torg genom (fredliga) demonstrationer, insamling med bössor (utanför systembolag och affärer t ex) och försäljning av VIET/NAM-bulletinen. Därtill organiserades studiecirklar och andra föreningsaktiviteter.
Efter att i början ha mötts av misstänksamhet och motstånd blev FNL-aktivisterna med tiden alltmer accepterade och nästan betraktade som rumsrena. I slutet av 1971 fanns det omkring 120 FNL-grupper i Sverige, och en grupp med ett tjugotal medlemmar fanns alltså i Eksjö.
Här följer några bilder från gruppens aktiviteter december 1970.KLICKA HÄR FÖR ATT SE FLER BILDER!

P.S. Hej, kamrater och aktivistvänner! Jag skannade och lade upp de här bilderna med anledning av återföreningen 26/9 - 40 år efter bildandet av FNL-gruppen i Eksjö. Roligt att se hur olika vi är nu och den stora bredden i politiska uppfattningar. Hade det varit möjligt idag att förena dessa individualister i en kamporganisation? Jag tror det knappast. Under kvällen fick jag veta att det var Paul H som höll i kameran. Har ni andra bilder som ni vill visa upp får ni gärna mejla dem till mig så kan jag lägga upp dem här. /Bernt

ÅTER TILL STARTSIDAN