GRODOR

dumt tänkt och dumt sagt

Dumheter

Först ett par uttalanden av Sveriges mäktigaste man, övergrodan Boll himself, Peter Wallenberg, citerade i Ordfront Magasin 6/98:

- Människor i det här landet tror ju att de får saker och ting gratis. De vet inte vad det kostar.

- Jag försöker låta bli att äta något då jag är ute och flyger. (Apropå svångremspolitikens försakelser.)

Så ett "visdomsord" från IT-gurun Jonas Reefat el-Birgersson:
-Det är bara så att vissa människor är duktiga, andra inte. Och vad som händer i samhället nu, det är att hjärnorna tar över makten från kapitalet.

-Det samarbete som nu inleds mellan Telia och Netcom hälsar jag med stor tillfredsställelse. (Uttalande av Björn Rosengren, tidigare mest känd som porrklubsbesökare, på senare tid framgångsrik hälare, som dyrt sålt ut en del av Telia till dem som redan är de rättmätiga ägarna - det svenska folket - för att sedan applådera när ytterligare stora delar av Telias tillgångar skänks bort till Stenbäcks och Jarnheimers skitbolag Comviq.)

Med ironin som vapen mot dumheten. Klicka på länken här!

Länk till Grönköping

Eller denna grymt satiriska blogg...

Badlands Hyena

Som motvikt till dessa grodor följer nu en rad mer eller mindre kloka citat

KLOKA ORD

klokt tänkt och bra sagt

Alla klagar över sitt dåliga minne, men ingen över sitt dåliga förstånd. (La Rochefoucauld)

Uppfostran är människornas försök att på pedagogisk väg bibringa sina barn de dygder som de inte har kunnat skänka dem på genetisk. (Olle Holmberg)

Välsignad vare den man som när han ingenting har att säga, avstår från att bekräfta detta faktum. (George Eliot)

Det är bättre att hålla tyst och bli misstänkt för att vara en idiot än att öppna munnen och undanröja varje tvivel. (Abraham Lincoln)

Livet är det som händer medan du gör upp andra planer. (John Lennon)

Att bli gammal är som att klättra uppför ett berg. Man blir lite andfådd men man får bättre utsikt. (Okänd äldre dam)

När människan sätter sig att fundera över sin fysik och sin moral, finner hon vanligen att hon är sjuk. (Goethe)

Uppfinningen av en ny maträtt gagnar människosläktet mer än upptäkten av en ny planet. (Brillat Savarin)

Några människor byter parti för sin övertygelses skull. Andra byter övertygelse för sitt partis skull. (Winston Churchill)

Det finns saker, som man måste vara fackman för att inte förstå. (Hjalmar Söderberg)

Bildning är det som blir över, när vi glömt det vi lärt oss. (Halifax)

Dagen i dag är en märkvärdig sak. Tänk, evighet fram och evighet bak. (Alf Henrikson)

Avund är den uppriktigaste formen av smicker. (Okänd)

Bakom varje förmögenhet döljer sig ett brott. (Balzac)

Juridik: Kriminalitetens baksida. (Jan Hannerz)

En idé blir inte sann bara för att någon offrat sig för den. (Oscar Wilde)

Det är inte de delar av Bibeln jag inte förstår som bekymrar mig, det är de delar jag förstår. (Mark Twain)

Med eller utan religion kan goda vara dygdiga och usla göra ont, men för att goda skall göra ont krävs det religion. (Steven Weinberg, Facing Up)


Det verkar som vi alla håller på att glömma att vi är människor, svaga och sårbara och de institutioner vi byggt för att ta hand om detta bräckliga mänskliga bygger på kärlek, omtanke och vilja att vårda. Har vi alla låtit oss luras att tro på ett modernt och osänkbart skepp, en institution som är så tekniskt fulländad att den kan överleva utan sin besättning. (Richard Bernice, Dagens Medicin)

I arbetslivet används de fantastiska datanäten till att utarma människors arbete och förslava dem under nya kontrollsystem. I det civila samhället används internet som bäst för att slå igen både posten och banken för gott. (Lars Linder, DN) 

Vill man sätta sin problemlösningsförmåga på prov är en dator ett utmärkt objekt att ge sig på. Problem behöver man knappast vänta på och det finns alltid minst en lösning. På detta sätt är datorn en guldgruva för problemlösarfreaket - den kan hjälpa till med att lösa de problem den själv genererat, och sedan helt opåkallat sätta igång att generera nya problem i en aldrig sinande ström. (Lasse Zernell, DatorMagazin 3/02)

För bara två tre generationer sedan fick man tvätta sina kläder för hand, värma hemmet med egenhändigt huggen ved och kroppsarbeta 14 timmar om dagen, sex dagar i veckan. I ljus av dagens larmrapporter om hur sjuka vi blir av att ens tänka på att arbeta, är det häpnadsväckande att människor överlevde i den utsträckning de gjorde på den tiden. (Ledare i Finanstidningen, citerad i Ny Teknik 18/2001)

Det finns inget företag så gott, att inte en dålig företagsledning kan fördärva det. (Marcus Wallenberg)

AssiDomäns nye vd, juristen Gunnar Palme, klagar över att företaget varit för "ingenjörsstyrt" och menar att det nu ska bli andra bullar av med flödesstyrning, korta ledtider och små lager. Men, för ett företag utan egna fabriker och produktion blir det problemet, liksom det med de dumma ingenjörerna, verkligen minimerat. (Peder Waern-Bugge, Svensk Papperstidning 3/01)

Genom televisionen har det skett en förskjutning från skrift till tal, från monolog till dialog, från genomtänkthet till spontanitet i den offentliga kommunikationen. Sinnebilden för det spontana är den av längre utbildning och erfarenhet oförstörda ungdomen, som dessutom gör sig bra i bild. (Ulf Teleman, NE-nytt)

Vår framtid avgörs inte enbart här. Den avgörs i hur och om vi gemensamt lyckas lyfta alla den fattigaste miljarden människors liv till en anständig nivå. Lyckas vi inte med det så kommer inte heller vi att ha nån framtid värd namnet. Sen må vi vifta med våra teliaaktier och pensionsbevis så mycket vi vill. (Henning Mankell)

Tvångsregistrera alla svenskar i en DNA-bank. Säger Alf Svensson. ---Så faller kontrollsamhället över oss. Inte drastiskt, genom några barska kommandorop med storebrors röst. Utan nästan omärkligt, i många många små steg, i vällovliga syften, för företagens bästa, i demokratins namn och rättssamhällets, för allas vår trygghet och säkerhet. Och lika omärkligt smyger sig en känsla av olust på oss medborgare. Om vi alla är misstänkta, potentiella förbrytare eller terrorister, vem kan man då lita på? (Lars Ilshammar Ny Teknik 41/03)

Det är bara genom att förtränga kunskapen om hur tredje världens barn och fattiga systematiskt exploateras i sweatshops som vi kan fortsätta att unna oss själva välfärdens överflöd med gott samvete. Vi anar hur joggingskorna produceras, vi minns kanske vagt ett tevereportage om 18-timmarsdagar, svältlöner och maskiner som kapar fingrarna på tioåringar. Men vi vet inte, och vill inte veta. Om vi ska orka leva billigt och bekvämt i en global värld där media obarmhärtigt visar oss konsekvenserna av den västerländska livsstilen är det nödvändigt att förtränga sambandet mellan vårt eget handlande och andras lidande. (Lars Ilshammar Ny Teknik 39/04)

Nästan all toppidrott saknar numera all positiv betydelse för folkhälsan. Därmed försvinner totalt ett mycket vanligt argument för att staten ska stödja toppidrotten. Den gör nog i själva verket större skada. På vintersöndagar sitter många idrottsfreaks inne och ser sport på teve i stället för att gå ut de få timmar det är sol. (Ludvig Rasmusson Läkartidningen Nr 6 2005)

Inte ett dugg! Men har man pengar ska man dela med sig. Man kan till exempel börja med att betala skatt!
(Benny Andersson svarar på frågan om det är problem med att ha så mycket pengar, tidningen Vi 10/1010)

Åter till startsidan.